SART (Search And Rescue Transponder), acil bir durumla karşılaşıldığında duruma göre elle çalıştırılarak veya suya düşünce otomatik olarak devreye giren, denizde yüzen, X Band Radarların çalışma frekansı olan 9 GHz frekansında yayın yapan ve kazazedenin yerinin tespit edilmesini sağlayan bir cihazdır. SOLAS sözleşmesi gereğince 500 GRT altındaki gemiler için 1 adet, 500 GRT ve üzeri bütün gemiler için 2 adet, feribotlar için ise her 4 can salı için 1 adet SART cihazı bulundurma zorunluluğu vardır.

Acil durumda olan kişinin çevresindeki gemilerin radarlarına iz bırakıcı bir sinyal yayınlayan aktif radar yansıtıcısıdır. Böylece acil durumdaki gemiye veya kişiye gelen yardım ekipleri kazazedenin yerini tespit etmeye çalışır.

Cihaz, acil bir durumda gemiyi terk ederken can kurtarma salına alınır ve elle çalıştırılır. Çalıştırıldığında öncelikle bekleme-stand by konumunda durur. Sadece konum bilgisi gönderir. 10 km menzili içinde radar sinyali alırsa yayın yapmaya başlar ve o radar ekranında işaretler üretir. Radar sinyali almazsa yayın yapmaz.

SART cihazlarının bataryaları SOLAS zorunluluğu gereği her 5 yılda bir değiştirilmeli ve sertifikası yenilenmelidir. Bu cihazların batarya fiyatları çok yüksektir. Pahalı batarya değişimi yerine daha uygun maliyetli olan ve yüksek teknoloji ürünü olan AIS SART ürününü tavsiye etmekteyiz.